mac gillavry tandtechniek

Tandtechnisch lab

Handgemaakte kronen en bruggen

ZLS:  Zirconium-reinforced Lithium Silicate van Dentsply Sirona is een verbeterde versie van het merk E-max, en is bedoeld voor het front en premolaren. Het is voor patiënten die het mooist mogelijke esthetische resultaat willen. Er is rondom een diepe chamfer-preparatie vereist.

PORSELEIN OP METAAL (VMK): Dit is in hoge mate overschaduwd door zirkonium vanwege de kostprijs van edel- of halfedel-metaal. De randaansluiting en pasvorm van metaal blijft nog altijd ongeëvenaard.

GOUDEN KROON: Tandheelkundig gezien is een gouden kroon nog steeds de beste oplossing. Er hoeft minimaal geprepareerd te worden, de randaansluiting is ongekend mooi, het is door de hardheid antagonist-vriendelijk en het gaat verreweg het langst mee.

Gouden kroon

cad-cam zirkonium​ kronen en bruggen

ZIRKONIUM: Lijkt op ZLS of E-max, maar is een heel ander materiaal. Het is van het oxide van het metaal zirkonium gemaakt, hetgeen wit is.  Het is zeer sterk en chipt niet, en wordt daarom vaak monolithisch gebruikt in de molaarstreek. Een groot nadeel is dat het opaak is, en steekt daarom bijna altijd af op de natuurlijke dentitie. 

MULTILAYER ZIRKONIUM: Dit is een transparanter gemaakt zirkonium die daardoor wel wat minder sterk geworden is, maar nog steeds sterk genoeg voor een 3-delige brug als die niet teveel belast wordt. Qua esthetiek valt het tussen zirkonium en ZLS. Dit zirkonium is semi-transparant, en donkere verkleuringen in de stomp kunnen doorschemeren!

Omdat cad-cam werkstukken uitgefreesd worden en boortjes nu eenmaal rond zijn, kunnen kleine sleufjes en hoekjes die bijdragen aan de retentie, niet uitgefreesd worden. Handgemaakte kronen hebben dat probleem niet en de retentie daarvan is dan ook net ietsje beter dan de cad-cam-werkstukken. Voor dezelfde reden ziet handgemaakt occlusaal en buccaal er beter uit dan cad-cam.

Implantaatwerk

Ik heb veel ervaring met implantaatwerk over het algemeen, en kan u met alle merken van dienst zijn. Zeker bij implantaatwerk vind ik het belangrijk dat de communicatie en workflow goed verloopt, en kan voor die reden altijd langskomen.

Kleurbepalen en chairside opbakken

Alhoewel kleurbepalen het beste op de zaak gedaan kan worden, bestaat ook de mogelijkheid om met mijn camera naar uw praktijk te komen als uw patiënt bijvoorbeeld slecht ter been is. Over het algemeen is het het beste om de kleur vooraf aan de behandeling te (laten) bepalen of een dag daarna. Zeker voor kritische gevallen, bijvoorbeeld een 21 naast een 11 maken, is dit belangrijk. Doordat de mond bij de behandeling lang openblijft en er een afzuiger is, kan in dit geval de 11 uitdrogen waarbij een wittige waas kan ontstaan. Er zou dan een te lichte kleur bepaald worden! Chairside bakken wordt gedaan bij kritische gevallen. Hierbij moet de patiënt wel bereid zijn om langere tijd bij het lab in de buurt te zijn. Bij iedere bakgang kan dan de voortgang getoetst worden, zodat u nooit een kroon krijgt waarvan de kleur en/of vorm niet goed is. Kleurbepalen en chairside opbakken bied ik gratis aan.